Kivizsgálás

Az ADHD kivizsgálása és diagnosztizálása komplex folyamat, amely pszichiáter szakorvos és pszichológus együttes munkáján és szakmai véleményén alapul. A vizsgálat több alkalmat vesz igénybe, amelyek során az Ön és lehetőség szerint egy hozzátartozója (szülő vagy idősebb testvér) aktív közreműködésére van szükség.

A személyes találkozó előtt

Az első találkozó előtt küldünk Önnek egy adatlapot. Ezt postán vagy elektronikus úton juttassa vissza hozzánk, ezzel segíti munkánkat, és gyorsabban, pontosabban juthatunk eredményhez.

Az első személyes találkozás

Első alkalommal találkozik orvos kollégánkkal, aki részletesebben kikérdezi Önt a problémáiról, figyelembe véve az esetleges társbetegségeket (pl. depresszió, szorongásos állapotok).

A találkozó után lehetséges, hogy további tesztek illetve vizsgálatok elvégzésére lesz szükség attól függően, milyen egyéb probléma gyanúja merül fel. Laboratóriumi vizsgálat (vérvétel) az esetleges testi (szomatikus) betegségek kizárása végett szükséges.

A második alkalom

Ezután találkozik egy pszichológus kollégával, aki részletes neuropszichiátriai interjút készít, illetve különböző figyelmi teszteket végez el. Ezen alkalom általában több órát vesz igénybe.

A harmadik alkalom

Ezen alkalommal egy elég megterhelő kb. 2 órás számítógépes testsorozaton fog részt venni, ahol számos aspektusból térképezzük fel a figyelem, koncentráció, fókuszálóképesség, memória, felesleges ingerek legátlásának képességét, és számos más agyi funkciót. javasoljuk, hogy legyen kipihent a vizsgálat előtt.

A negyedik alkalom

A negyedik alkalommal ismét orvossal találkozik, aki az elvégzett tesztek, vizsgálatok eredményeit szóban összegzi, ezek alapján állítja fel adott esetben a diagnózist, illetve javaslatot tesz a terápiára (komplementer terápia, pszichoterápia, szükség esetén gyógyszeres kezelés, Cogniplus számítógépes fejlesztő program).

A fent ismertetett négy alkalom általában elegendő a kivizsgáláshoz, ám egyes komplex esetekben a diagnosztikus folyamat hosszabb időt vehet igénybe.